Pressupostos participatius

Bases de la quarta edició dels pressupostos participatius


La Junta de Govern del dia 12 de desembre de 2023 va aprovar les bases que havien de regular el procés dels pressupostos participatius

El contingut d'aquestes bases generals prové d'una visió participativa per a incorporar els interessos col·lectius, i d'una voluntat política ubicada en un escenari local que contribueix a una tendència global d'enfortiment i evolució de la democràcia

En la seva quarta edició, l'Ajuntament de Montmeló impulsa un nou procés participatiu perquè la ciutadania decideixi en què invertir una part del pressupost municipal. L'Ajuntament fomenta així els processos participatius perquè la ciutadania expressi les seves demandes en matèria de despeses i inversions, per tal que aquestes siguin incloses en els pressupostos municipals anuals, i es compromet a fer-ne el seguiment dels compromisos assolits per l'Ajuntament.

Amb l'objecte d'impulsar i gestionar el procés participatiu es crea una comissió política i ciutadana presidida pel regidor de participació ciutadana que, en aquesta legislatura, és l'alcalde, un representant de cadascun dels grups polítics que integren el Plenari de l'Ajuntament i representants de la ciutadania escollits del Plenari del Consell de Poble en el mateix nombre, com a mínim, que els representants polítics.

Bases pressupostos participatius

Valoració tècnica dels pressupostos participatius 2024


Maig 2024.- Després de la recollida de propostes i la valoració del Consell de Poble, arriba la fase de valoració tècnica dels projectes seleccionats.

Els pressupostos participatius van arrencar la quarta edició el mes de febrer, obrint a la ciutadania la possibilitat de presentar propostes d'inversió a través d'un formulari web i també de forma presencial a diversos punts. Un cop finalitzat el període es van rebre un total de 110 propostes per part de la ciutadania.

Des del Consell de Poble es va crear una comissió sectorial encarregada exclusivament a treballar els pressupostos participatius que va iniciar un seguit de reunions per treballar les propostes i revisar si segons el reglament complien els requisits de les bases i, per tant, si complien les condicions per passar a la següent fase.

Un cop aquesta comissió va revisar les 110 propostes i fer l'anàlisi, van ser 37 les propostes que es van compartir amb el Plenari del Consell de Poble. Aquesta reducció de propostes es deu al fet que algunes de les propostes estaven sol·licitades de forma reiterada per diverses persones o es tractava de propostes d'obres amb pressupostos molt superiors a l'import disponible per fer en el marc de Pressupostos Participatius.

Aquests darrers dies El Plenari del Consell de Poble s'ha encarregat de seleccionar les 15 propostes finalistes que han considerat que idònies per passar a fer la valoració tècnica. En aquesta fase s'ha analitzat l'impacte per la ciutadania de la proposta en concret, buscat que siguin propostes que cobreixin necessitats de part important de la ciutadania.

Ara, arriba el torn dels tècnics de l'Ajuntament de les diverses àrees que seran els que analitzaran la proposta i la seva viabilitat i concretaran l'import d'aquesta.

Un cop fet el retorn, el Plenari del Consell de Poble es tornarà a reunir per escollir les propostes que finalment aniran a votació a través de la plataforma de votació.

Termini per votar entre les vuit propostes finalistes dels pressupostos participatius 2024


Novembre 2024.- Des de dimecres 20 de novembre fins al 5 de desembre, ja es poden votar les propostes dels pressupostos participatius 2024. La ciutadania podrà votar fins a 3 propostes de les 8 finalistes.

Les vuit propostes corresponen a les propostes acceptades pel plenari del Consell de Poble que posteriorment han estat estudiades i valorades econòmicament pels equips tècnics. Per dur a terme la votació caldrà donar el número de DNI i la data de naixement. Les propostes finalistes entre les quals es podrà votar són les següents:

Qui pot votar ?

Tots els montmelonins i montmelonines majors de setze anys i empadronats al municipi.

Com es pot votar ?

  • a través de la plataforma: www.montmelodecideix.cat
  • al Centre Cultural la Torreta
  • a les paradetes informatives els dies 22 i 29 de novembre al Mercat Municipal.
  • el dia 30 de novembre a la Jornada de Cooperació i solidaritat que es durà a terme a la plaça de la Vila a partir de les 10 del matí.

Què cal per votar ?

La plataforma us demanarà el número de DNI i la data de naixement per poder fer les comprovacions de residència i edat al padró.

Finalitzat el període de votacions dels pressupostos participatius


Desembre 2024.- Del 20 de novembre fins al 5 de desembre, es podien votar les propostes dels pressupostos participatius 2024. La ciutadania podia votar fins a 3 propostes de les 8 finalistes.

Les vuit propostes corresponien a les propostes acceptades pel plenari del Consell de Poble que posteriorment han estat estudiades i valorades econòmicament pels equips tècnics. 

La votació s’ha fet a través d’una plataforma electrònica i s’ha dut a terme sense cap incidència. Durant dos divendres i el dissabte 30 de novembre coincidint amb la Jornada Solidària de Montmeló, l’ajuntament va instal·lar una carpa informativa per tal que la ciutadania pogués emetre el seu vot.

Hi ha participat un total de 391 persones, la qual cosa representa un 5,05% del total de persones amb dret a vot, que si bé és inferior a la darrera edició de pressupostos participatius, en el món de la participació ciutadana està comunament acceptat que un 3% de participació és el llindar mínim a partir del qual es pot començar a considerar suficient el resultat d’una convocatòria.

Això no vol dir en cap cas que ens conformem amb aquest resultat i que cal valorar si el fet que només s’hagi pogut votar telemàticament hagi estat un dels motius del descens de la participació.

Informe de resultats

Darrera actualització: 24.02.2025 | 12:15
Darrera actualització: 24.02.2025 | 12:15