Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

05:56  |  21/03/2023

Data i hora oficial

El temps

14 de març Dia Europeu per a la Prevenció del Risc Cardiovascular

  • Dia Europeu prevencio risc cardiovascular

    Dia Europeu prevencio risc cardiovascular

  • Prevencio risc cardiovascular2

    Prevencio risc cardiovascular2

  • Prevencio risc cardiovascular1

    Prevencio risc cardiovascular1

14/3/2023

L’Atenció Primària Metropolitana Nord i l’Hospital Germans Trias fan una crida per combatre el sedentarisme i fer front a les malalties cardiovasculars. Una acció conjunta impulsa diverses accions dirigides a la població i al conjunt de professionals amb motiu del Dia Europeu per a la Prevenció del Risc Cardiovascular.

 

Direcció d'Atenció Primària - Gerència Territorial Metropolitana Nord. Institut Català de la Salut.- Es recomana trencar els períodes de temps llargs en posició asseguda i aixecar-se cada 30-60 minuts. Aquesta acció s’emmarca en el projecte Persia, una iniciativa integral de salut per millorar l’atenció i prevenció de malalties cardiovasculars.

 

Des de l’Atenció Primària Metropolitana Nord i l’Hospital Germans Trias s’ha posat en marxa una iniciativa per reduir el sedentarisme i disminuir així el risc de patir malalties cardiovasculars. Amb motiu del Dia Europeu per a la Prevenció del Risc Cardiovascular –el 14 de març–, s’impulsa una acció conjunta per arribar a la ciutadania i també al conjunt de professionals de la Gerència Territorial Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut, la qual integra les dues entitats.


Els objectius principals són sensibilitzar als i les professionals sobre l’impacte del sedentarisme en el risc cardiovascular, així com donar a conèixer la importància de trencar el temps en posició asseguda cada 30- 60 minuts, el que es coneix com “sedestació interrompuda”. Una acció que és tan simple com aixecar-se una o dues vegades cada hora té efectes clars per reduir el risc de patir malalties cardiovasculars.


Segons informacions del Departament de Salut, seguir les recomanacions mínimes d’activitat física no és suficient per reduir els efectes negatius del temps asseguts. De vegades, els adults compleixen o superen les recomanacions de l'activitat física, però també passen la major part del dia asseguts, es a dir són actius i sedentaris. Per tant, una persona pot ser prou activa i encara tenir riscos per la salut per passar massa temps asseguda.

 

Una acció conjunta per arribar a tota la població
La iniciativa pretén fomentar la sedestació interrompuda i aconseguir que s’integri en el dia a dia, tant de la població en general com del conjunt de professionals. Per aconseguir-ho, les accions de difusió es duran a terme amb la col·laboració d’ajuntaments i centres educatius dels municipis que formen part de la Metropolitana Nord.


Des dels equips d’atenció primària s’han organitzat sessions específiques, dirigides a la ciutadania, així com sessions per a professionals, per conscienciar de la importància de trencar amb els períodes de temps asseguts i integrar-ho en les seves rutines laborals i diàries.


A part de difondre la informació a través dels canals habituals, es faran intervencions dirigides a la comunitat fora dels Centres d’Atenció Primària (CAP), en espais com centres cívics o biblioteques. També es preveu fer activitats a les escoles, així com incorporar a les diferents intervencions grupals i comunitàries que s’estan duent a terme a l’Atenció Primària Metropolitana Nord 5 minuts dedicats a la prevenció del risc cardiovascular.


Què podem fer per trencar el temps sedentari?
A continuació es recullen algunes propostes concretes per integrar accions molt senzilles en el dia a dia i evitar passar llargues estones en posició asseguda:
• Fer servir les escales sempre que es pugui.
• Fer una part del trajecte en ascensor i una part a peu.
• Aixecar-se i fer flexió de cames, estocades, estiraments de la part superior del cos, enrotllaments d'espatlles...
• Aixecar-se quan es parla per telèfon.
• Aixecar-se i fer un passeig pel passadís, anar al bany...
• Programar breus pauses a l’agenda del dia o altres dispositius intel·ligents, com a recordatori per moure's.
• Apropar-se a l'escriptori d'un company de feina en lloc d’enviar-li un correu electrònic o trucar-li.
• Posar la paperera de reciclatge a una distància que obligui a aixecar-se.


Estudi Persia
Aquesta iniciativa s’emmarca en el projecte Persia, una acció de salut impulsada des de la Gerència Territorial Metropolitana Nord de l’ICS, per aportar una mirada integral en l’atenció i prevenció de malalties cardiovasculars, a partir de la revisió de pràctiques basades en l’evidència científica.


Persia integra més de 50 persones expertes en la matèria, tant de l’Atenció Primària Metropolitana Nord com de l’Hospital Germans Trias. Es parteix de la base que, malgrat tots els esforços i les mesures de prevenció actuals, encara hi ha entre un 20 i un 30% de persones que pateixen malalties cardiovasculars que no es detecten a temps. L’objectiu del projecte Persia és reduir aquest percentatge de malalts cardiovasculars que es poden evitar, a partir de la millora de la prevenció, l’empoderament dels i les pacients, així com la seva participació activa en el disseny i posada en marxa de millores proposades des del Persia.


Informació de sedentarisme i risc cardiovascular
Podeu trobar més informació sobre el sedentarisme i el risc cardiovascular a Canal Salut:

 

- Trenqueu amb el sedentarisme
- 14 de març, Dia Europeu per a la Prevenció del Risc CardiovascularData de modificació: 14/03/2023 11:13:06