Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

04:50  |  21/03/2023

Data i hora oficial

El temps


Montmeló celebrarà el Dia Mundial de la Poesia

  • Dia Mundial de la Poesia

    Dia Mundial de la Poesia

  • Dia Mundial de la Poesia | Cartell 2023

    Dia Mundial de la Poesia | Cartell 2023

15/3/2023

L’Oficina de Català de Montmeló, com cada any, participarà en el Dia Mundial de la Poesia que organitza la biblioteca La Grua.  A més, Òmnium Cultural Montmeló organitza una Balconada de Poemes pel dia 21 de març 

 

Enguany l’Institut de les Lletres Catalanes ha escollit un dels poemes del Rector de Vallfogona, en Francesc Vicent Garcia, per commemorar el Dia Mundial de la Poesia de 2023. És un personatge històric del segle XVI, no només va ser sacerdot, sinó que també fou el primer poeta en llengua catalana que escriu seguint les pautes del barroc i reconegut com un clergue que trencava esquemes per la seva sornegueria a l’hora de fer servir un humor clerical, poc usual en aquella època. 

 

S’ha organitzat a la Biblioteca un acte en què es convida a diferents usuaris de l’equipament a fer la lectura en veu alta del poema escollit per al 2023 a fi de recitar-lo en el màxim de llengües possibles. A continuació es fa la lectura d’altres poemes de gent que de forma espontània volen fer la lectura en veu alta dels pomes que s’exposen a la Biblioteca.  

 

Us convidem a celebrar el Dia Mundial de la Poesia el dimarts, 21 de març, a les set de la tarda,  a la biblioteca La Grua per escoltar poesia i si us animeu, per recitar-ne.  L’acte serà amenitzat amb alguns dels alumnes de l’Escola Municipal de Música, que entre poema i poema, ens faran unes peces musicals. 

 

D'altra banda, Òmnium Cultural Montmeló organitza una Balconada de Poemes pel dia 21 de març amb motiu del Dia Mundial de la Poesia. D'11h del matí fins les 13h i de 5 de la tarda a 2/4 de 7, diverses persones llegiran poemes des de diferents balcons del municipi: balcons del carrer Major, balcó de l'Ajuntament i el balcó de l'Espai Jove.

 


21 de març: Dia Mundial de la Poesia

El Dia Mundial de la Poesia és una celebració que es realitza cada 21 de març anualment des de l'any 1999, quan la Conferència General de la UNESCO el va proclamar.

 

Arreu han sorgit iniciatives de caràcter divers per festejar-lo. Des de l'any 2007 la Institució de les Lletres Catalanes promociona aquesta celebració a les terres de parla catalana amb l'organització de diferents accions amb l'objectiu de difondre el fet poètic, des de lectures de poemes a diferents poblacions fins a l'edició d'un opuscle commemoratiu que conté un poema creat especialment per a l'ocasió, original en llengua catalana i traduït a diverses llengües.

 


 

Poema DMP 2023

 

Tant si baixes la vista vers la immunda
gruta de l’Univers, alberg de pena,
on mai no s’ha avingut la llum serena
amb les tenebres de la nit profunda,


com si mires el cel, on claror abunda,
seguint dels signes la daurada vena,
o en la gran bola de fogueres plena,
busques els fonaments on tot es funda;


tant si te’n vas cap a la terra freda,
que un pàl·lid sol amb raigs escassos mira,
o cap al camp que l’equinocci abrasa,


si entres en mar tempestuosa o queda,
o estàs en terra, assossegat o amb ira...
Sempre, fidel lector, seràs un ase.

 

Francesc Vicent Garcia (Rector de Vallfogona)
Obra completa ["Sonets"], 1984
Adaptació de Josep PedralsData de modificació: 15/03/2023 11:19:35