Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

03:01  |  08/08/2022

Data i hora oficial

El temps


Treballem per una tinença responsable dels animals de companyia

  • Campanya municipal cens caní

    Campanya municipal cens caní

27/7/2022

Cal recordar l’obligatorietat de censar degudament al nostre animal de companyia i adoptar les mesures necessàries per a millorar la convivència entre tota la ciutadania de Montmeló.

 

L'Ajuntament de Montmeló, durant l'exercici 2019, va contractar el servei de mostres d'ADN caní, consistent en la implantació i manteniment d'un cens genètic dels gossos de Montmeló mitjançant la recollida de mostres d'ADN que permet identificar els gossos censats a partir d'una mostra biològica de l'animal que es recull de la via pública del terme municipal.

 

Durant els anys 2020 i 2021 s'han realitzat diverses campanyes gratuïtes per difondre el servei i conscienciar a la ciutadania de la importància de censar els seus gossos i fomentar l'hàbit de recollir les femtes de la via pública. I l'últim trimestre de 2021, després de 2 anys d'implantació del servei i amb la incorporació d'un inspector de la via pública es comença a sancionar a les persones propietàries de gossos que no recullen les femtes.

 

Actualment, hi ha censats genèticament 610 gossos al municipi, però s'estima que hi ha un total de 900 gossos. Per reduir el nombre de gossos que no estan censats, durant el mes de febrer d'enguany es van enviar cartes a totes les persones que no han censat el seu gos, explicant l'obligació que tenen de fer-ho i amb l'advertiment de les sancions a les quals estan exposats.

 

Mensualment, l'inspector de Via Pública i la policia realitzen una recollida de mostres de femtes per diversos punts del municipi i es porten a analitzar a un laboratori degudament acreditat. Posteriorment, es creua la informació obtinguda amb la base de dades municipal i s'inicien els expedients sancionadors pertinents. A dia d'avui s'han executat 4 expedients sancionadors i s'han obert 3 més.

 

Amb la mateixa freqüència, el mateix personal es desplaça pel municipi i comprova que els gossos que passegen per la via pública van degudament identificats mitjançant xip i estan registrats al cens municipal (inclòs el cens genètic). Actualment, s'han fet 4 requeriments dels quals 2 s'ha obert expedient sancionador.

 

El Decret legislatiu 2/2008, de 15 d'abril exposa que els gossos, els gats i les fures han de ser identificats mitjançant una identificació electrònica amb la implantació d'un microxip homologat així com estar censat en el municipi que resideixen. Les sancions per l'incompliment oscil·len entre 300 i 3.000 €.

 

Segons l'Ordenança municipal sobre la tinença i la protecció d'animals domèstics de companyia, el fet de "no recollir i retirar els excrements, per part de la persona conductora de l'animal i no dipositar-los de forma higiènicament acceptable en els contenidors corresponents", suposa una infracció tipificada com greu, amb sancions que oscil·len entre 300 i 2.404 €.Data de modificació: 27/07/2022 14:14:33