Vols rehabilitar el teu habitatge?
Rehabilitar fa referència al conjunt d’obres que, sense modificar la configuració arquitectònica global d’un edifici d’habitatges o un habitatge, en milloren la qualitat pel que fa a les condicions de seguretat, funcionalitat, accessibilitat, sostenibilitat i eficiència energètica.
La rehabilitació d’habitatges aporta grans beneficis a la societat, tant a escala individual com col·lectiu. Rehabilitant aconseguirem uns habitatges que estiguin adaptats i siguin accessibles a les necessitats de totes les persones, que compleixin amb les noves normatives de climatització i d’eficiència energètica, amb el que comporta d’estalvi econòmic i de llars més sostenibles.
Sabies que…?
- Existeix un deure de manteniment i conservació inherent a la propietat de l’immoble, que no tan sols implica un adequat estat de conservació dels edificis, sinó també, en el cas concret dels habitatges, que mantinguin les seves condicions d’habitabilitat. En aquest sentit, els edificis d’habitatges, abans dels 45 anys estan obligats a l’obtenció del certificat d’aptitud (ITE), que hauran de tornar a obtenir cada 10 anys, o quan estableixi l’administració competent, i el decret 67/2015 expressa també l’obligatorietat de redacció del Llibre de l’edifici existent, precisament en aquest moment.
- Millorant l’eficiència energètica del teu edifici o habitatge, podràs gaudir d’avantatges fiscals, estalviaràs amb la teva factura i cuidaràs el medi ambient.
- L’any 2027, tots els edificis públics nous han de ser 0 emissions, i tots els edificis existents amb qualificació energètica G han de ser renovats i millorats a qualificació F.
- L’any 2030, tots els edificis nous i/o procedents de reformes intenses han de ser 0 emissions, i els edificis existents han de ser mínim E, o F si són residencials.
- L’any 2033 la qualificació energètica mínima de tots els edificis existents ha de ser E.
- L’any 2050, tots els edificis residencials hauran de ser de 0 emissions.
Quines ajudes tinc ?
Subvencions per a la rehabilitació d'habitatges
Si ets propietari, usufructuari o llogater d’un habitatge i vols efectuar obres de millora que suposin un estalvi energètic, pots demanar ajuts econòmics per finançar-les.
En el cas dels fons europeus Next Generation, estan estructurats en diferents Programes; és molt important accedir al programa concret en funció de les obres que vulguis realitzar. L’ajut anirà en funció de la reducció dels consums que suposi la rehabilitació.
Per tant, segons l’obra que facis, i el tipus d’habitatge, hauràs de tramitar un programa o un altre. És imprescindible que demanis l’assessorament i contractis els serveis d’un tècnic per a tramitar el teu ajut.
Si no disposes d’un tècnic, en podràs trobar a través de les Oficines Tècniques de Rehabilitació dels respectius col·legis professionals.
Arquitectes (OTR COAC) https://rehabilitacio.arquitectes.cat/
Arquitectes tècnics (OTR CATEB) https://otr.cat/
Aquí tens alguns exemples de les obres per les quals podries optar a la subvenció i una explicació detallada dels requisits i tramitació de cada programa.
Subvencions per a la rehabilitació d'edificis d'habitatges
Si ets una comunitat de propietaris, una cooperativa, un propietari (tant si ets persona física com jurídica), un usufructuari o un arrendatari, d’un edifici d’habitatges o habitatge unifamiliar, i vols efectuar obres a l’edifici que suposin un estalvi energètic, pots demanar ajuts econòmics per finançar-les.
En el cas dels fons europeus Next Generation estan estructurats en diferents Programes; és molt important accedir al programa concret en funció de les obres que vulguis realitzar. L’ajut anirà en funció de la reducció dels consums que suposi la rehabilitació.
Per tant, segons l’obra que facis, hauràs de tramitar un programa o un altre. És imprescindible que demanis l’assessorament i contractis els serveis d’un tècnic per tramitar el teu ajut.
Si no disposes d’un tècnic, en podràs trobar a través de les Oficines Tècniques de Rehabilitació dels respectius col·legis professionals.
Arquitectura (OTR COAC) https://rehabilitacio.arquitectes.cat/
Arquitectura tècnica (OTR CATEB) https://otr.cat/
Aquí tens alguns exemples de les obres per les quals podries optar a la subvenció, i una explicació detallada dels requisits i tramitació de cada programa.
Altres ajuts
IBI.
- Bonificacions en l’impost de Bens Immobles a municipi. Consultar a les ordenances fiscals: Ordenances Fiscals Montmeló
ICAEN.
- Ajuts del Programa d'incentius lligats a l'autoconsum i emmagatzematge, amb fonts d'energia renovable i implantació de sistemes tèrmics renovables. (*Convocatòria tancada a 31 de desembre de 2023, però es desconeix si hi ha previsió d'ampliació de pressupost amb noves convocatòries.)
- Programa 4 de l'ICAEN > Realització d’instal·lacions d’autoconsum, amb fonts d’energia renovable (fotovoltaica o eòlica), en el sector residencial
- Programa 6 de l'ICAEN > Realització d’instal·lacions d’energies renovables tèrmiques en el sector residencial. Inclou les tecnologies solar tèrmica, biomassa, geotèrmica, hidrotèrmica o aerotèrmica (exceptuant les tecnologies aire-aire) per climatització i/o aigua calenta sanitària a habitatges.
https://icaen.gencat.cat/ca/energia/ajuts/energies-renovables/ajuts-renovables-2022/
Desgravacions fiscals
- Deducciones por obras de mejora de la eficiencia energética de las viviendas.
Finançament amb condicions avantatjoses
- ICF Habitatge Comunitats. Préstecs per finançar les obres de manteniment estructural, accessibilitat i eficiència energètica en comunitats veïnals. Aquestes comunitats hauran de ser solvents, amb un índex de morositat igual o inferior al 5%. (*Actualment, no es poden presentar sol·licituds per aquest producte.)
https://www.icf.cat/ca/productes-financers/prestecs/icf-habitatge-social-comunitats