Mes de novembre, mes de lluita i commemoració del Dia Internacional per a l'erradicació de la violència vers les dones
La Regidoria de Feminisme i Igualtat treballa al llarg de l'any en programes i accions per promoure l'equitat de gènere i combatre les desigualtats i la violència de gènere. Tanmateix, el mes de novembre és un mes de denúncia atès que encara avui dia i per desgracia, la violència masclista és una xacra social que està a l'ordre del dia i contra la que cal seguir alçant la veu treballant plegades.
Així, al llarg de tot el mes de novembre s'han programat accions i activitats de diversos formats i per a diferents col·lectius, amb la intenció de promoure la sensibilització de la població i contribuir així a l'erradicació de les violències de gènere des d'una mirada interseccional.
El primer acte, a càrrec de l'ONG Cooperacció, tindrà lloc aquest dijous, 7 de novembre a les 18h a la Sala de la Concòrdia, espai que acollirà la ponència de les activistes Katherine Mayrena Duarte i Luz Verònica, defensores dels drets humans a El Salvador a través de La Colectiva Feminista. Aquest serà un espai on compartiran les vivències i les estratègies de resistència davant les violències masclistes en aquest país centreamericà.
Divendres 8 de novembre, també a la Sala de la Concòrdia a les 17.30h, l'Associació de Dones de Montmeló per la Igualtat (ADMI) organitza una nova sessió del programa "Cicle de Dones en el Cinema", amb el qual han portat al municipi cinema per a la reflexió i el debat feminista. A més, l'associació feminista del municipi encamisarà els arbres dels carrers centrals del poble en motiu de denúncia en el marc del 25N.
D'altra banda, des de la Regidoria de Feminisme i Igualtat es treballa de forma transversal per tal de detectar necessitats i poder promoure la sensibilització i formació de la població en termes de feminisme. Així, i amb coordinació amb l'INS de Montmeló, es duran a terme tallers amb els i les joves de 4t d'ESO amb l'objectiu de treballar per entendre com funcionen les diferents formes de violència i poder prevenir, així, les relacions abusives. Els tallers compartiran amb els i les joves conceptes relacionats amb el gènere, els estereotips, l'amor i les violències; per tal de reflexionar sobre la construcció social de l'amor romàntic i situar l'autoestima, el respecte i l'autonomia com a base de les relacions.
Paral·lelament s'ha programat un taller per a famílies, el dilluns 18 de novembre a les 17.30h a la Sala de la Concòrdia, per orientar i acompanyar a mares, pares i tutors, així com familiars, en qüestions relacionades amb com parlar amb els fills i filles de relacions afectivosexuals, així com desenvolupar habilitats per identificar les manifestacions de violències de gènere durant la joventut per adquirir eines per a l'educació en valors, la coeducació i l'equitat de gènere.
Inicialment previst pel diumenge 17 de novembre, finalment el taller de sol pelvià tindrà lloc el diumenge 24 de novembre al Centre Cultural La Torreta. Tot i no ser un activitat estrictament lligada al 25N, ha coincidit la seva programació en aquest mes, essent un espai feminista de cura i salut. A càrrec de Mireia Grossmann, reconeguda fisioterapeuta, fisiosexòloga i osteòpata, experta sobretot en el sòl pelvià i gran divulgadora, el taller porta per títol "Sol pelvià: un món entre les cames i més enllà" i pretén ser un espai per a dones, però també per a totes aquelles persones interessades, on conèixer aquesta part del cos i saber cuidar-la per contribuir a un estat de salut físic i emocional favorable.
A més, abans del taller s'oferirà un esmorzar a les participants, amb l'objectiu de crear un espai de confiança i comunitat. Aquesta activitat requereix d'inscripció prèvia a través del formulari d'aquest enllaç.
Arribat el dilluns 25 de novembre, a les 18h, tindrà lloc la lectura col·lectiva i participada del manifest pel Dia Internacional per a l'Erradicació de la Violència vers les Dones a la Plaça de la Vila. Així, totes aquelles dones que vulguin participar de la lectura, poden inscriure's a través d'aquest enllaç fins al 20 de novembre. També, a partir de les 17h i al llarg de la tarda, els infants i joves del Servei Socioeducatiu de Montmeló proposaran a la ciutadania l'elaboració d'un mural participatiu per abordar plegades la denuncia col·lectiva d'una jornada com el 25N a la Plaça de la Vila.
D'altra banda, l'equipament juvenil del municipi, l'Estació Jove, també ha programat un mes de novembre centrat en l'abordatge de les violències. Així, el dimecres 20 de novembre a les 18h tindrà lloc un taller d'autodefensa personal femenina i el dijous 21 de novembre una xerrada per a joves: com lligar de forma saludable? Amb l'objectiu de promoure relacions interpersonals sanes i curoses i promoure el respecte i la no violència entre el col·lectiu.
Per qualsevol dubte o consulta envers la programació, podeu dirigir-vos a l'adreça de correu electrònic feminismes@montmelo.cat