L’Ajuntament sol·licita una subvenció per recuperar la Mina de Regants
Per la pagesia en general, poder regar ha estat un dels elements fonamentals per tenir bons resultats en les seves collites. La vida de molts pagesos de Montmeló va millorar de forma substancial a partir de la construcció d'una mina d'aigua l'any 1787.
Aquesta mina tenia un tram soterrat i un tram a cel obert. Agafava l'aigua de l'altra banda del Congost, passava per sota de la riera i es dirigia cap al centre de Montmeló tot resseguint la carretera que prové de Granollers (ja a cel obert). Passava pel carrer de Vic i es dirigia cap a la Quintana, des d'on es feia arribar l'aigua als camps per regar a través d'una colla de recs.
S'aprofitava que hi havia recs per construir en alguns punts un rentador per a rentar la roba i algunes basses per acumular l'aigua per més endavant. En alguns trams els recs passaven per patis de cases particulars que aprofitaven per fer-hi safaretjos per rentar la roba (com és el cas de totes cases les que donen al carrer de Vic).
La seva gestió la portava la "Comunitat de Regants de la Mina Vella", que tenia encarregada la feina del manteniment (reparacions i neteja), l'establiment de les hores de rec de cada pagès i el cobrament de quotes als usuaris. Se la coneixia com a Mina Vella, perquè molt més endavant es va construir una altra mina, la Mina Nova.
Entre elles hi va haver punts d'interconnexió. Encara que actualment estigui en desús, la Mina Vella forma part del patrimoni de Montmeló, sobretot pel que ha significat -durant més de dos-cents anys- per la vida i el dia a dia dels seus habitants.
És per aquesta importància històrica que fa d'aquest projecte un projecte innovador. Es tracta de transformar una mina de regants en desús en una nova canalització l'aigua freàtica, provinent del pou de la corba de Sant Julià.
I és que, en l'actualitat, ens trobem en un context d'excepcionalitat i emergència per sequera amb una previsió de persistència d'aquesta i, gràcies a aquest projecte de recuperació, el municipi es podrà veure beneficiat de l'ús d'aigua freàtica per al reg i la neteja viària amb un accés directe des de diferents punts de tot el municipi.
El fet que s'hagi planificat en un futur, des del Consorci del Besòs-Tordera, l'arribada d'aigua regenerada fins aquest mateix punt del pou de la corba de Sant Julià també fa el projecte innovador, ja que el reaprofitament de l'aigua podrà arribar més fàcilment a tot el municipi gràcies a aquesta actuació.
L'Ajuntament ha demanat recentment una subvenció a la Generalitat per al desenvolupament d'actuacions de mitigació i d'adaptació al canvi climàtic per poder recuperar la Mina.