Ja ha sortit el "Crònica 85" del mes de febrer de 2025
EDITORIAL | La igualtat: un repte social imparable
La igualtat no és només un dret fonamental, sinó també un repte social que ens interpel·la a tothom: ciutadania, ens socials, culturals esportius... i, per descomptat, a l’administració.
La societat actual, en ple segle XXI, es troba en un moment crucial per avançar cap a un futur més just i equitatiu. Tot i els avenços aconseguits en les últimes dècades, les desigualtats en diferents àmbits de la vida social, econòmica i política continuen marcant la diferència entre aquelles persones que tenen les mateixes oportunitats i aquelles que no.
Quan parlem d’igualtat, hem de referir-nos a molts aspectes: igualtat de gènere, igualtat racial, igualtat econòmica, igualtat d’oportunitats educatives i laborals. La igualtat ha d’arribar a tots els racons de la vida quotidiana, des de les lleis fins a la nostra percepció cultural. Tanmateix, aquesta igualtat no s’aconsegueix amb paraules o bones intencions, sinó amb accions concretes, amb polítiques inclusives i amb una educació respectuosa com a motor de canvi.
Però la igualtat no es limita a les qüestions de gènere. La diversitat racial i ètnica és també un factor que condiciona la vida de moltes persones. Les discriminacions per raça, ètnia o orientació sexual són, malauradament, presents a molts racons del món, fins i tot en països que es consideren desenvolupats. Ens cal una societat que celebri la diversitat i que promogui una inclusió real en tots els aspectes: des de l’educació fins a l’empresa, passant per les lleis i la cultura.
Un dels àmbits on encara hi ha una gran bretxa és en el de la igualtat de gènere. Les dones continuen sent, en la majoria dels casos, les més afectades per la desigualtat laboral, econòmica i social. Les bretxes salarials, la manca de representació en posicions de poder i la violència de gènere són només algunes de les evidències d’una societat on la igualtat de drets no s’ha aconseguit plenament. Per això, és crucial continuar lluitant per un món on les dones tinguin les mateixes oportunitats i drets que els homes.
En aquest sentit, l’Ajuntament ha aprovat el nou Pla Intern d’Igualtat 2025-2029, un document estratègic amb un conjunt ordenat de mesures adoptades després de fer un diagnòstic de la situació actual. L’objectiu d’assolir la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes dins l’administració local.
Així doncs, la igualtat és un compromís que ha d’assumir tothom. Només a través d’un treball conjunt podrem trencar les barreres que encara ens separen. Les lleis i les polítiques públiques són un bon punt de partida, però l’educació i l’actitud de cada persona són essencials per garantir una societat més equitativa.
Des de la regidora de feminisme i igualtat en col·laboració amb l’entitat ADMI (Associació de Dones de Montmeló per la Igualtat) es programen activitats per commemorar el 8M. Dia Internacional de les Dones. Aquesta data s’ha convertit en un símbol per a les dones dels cinc continents. La celebració no es basa en un únic fet ni tampoc ha tingut sempre el mateix sentit. La història canvia, és dinàmica, i el sentit dels símbols i significats també.
Si volem un món més just, és imprescindible que la igualtat sigui la norma i no l’excepció. És necessari treballar dia a dia perquè cada persona a títol individual, sense distinció de gènere, raça o classe social, tingui les mateixes oportunitats de viure una vida plena i sense discriminació. Només així aconseguirem una societat on el dret a la igualtat es faci realitat.
Fem que cada dia sigui 8 de març!
Ariadna Ojeda, regidora de feminisme i igualtat