Informe de la nova conselleria de PolÃtica LingüÃstica sobre la situació de la llengua catalana
Oficina de Català de Montmeló CNL - D'acord amb el Decret 134/2024 de l'11 d'agost, es van nomenar els consellers i les conselleres dels departaments de la Generalitat de Catalunya. El nou Govern ara està format per 16 departaments. Es va reestructurar amb dues conselleries noves, una és la d'esport i l'altra és la de Política Lingüística.
La nova conselleria de Política Lingüística, dirigida pel conseller Xavier Vila, ha preparat un informe sobre la situació de la llengua catalana a petició del president de la Generalitat de Catalunya amb la voluntat d'informar els membres del Govern i establir les principals línies d'intervenció en política lingüística. El document està concebut per conèixer la situació de partida de la llengua catalana, l'anàlisi de les causes d'aquesta situació i les principals línies de treball que caldria adoptar per incidir-hi. A més, també s'inclouen consideracions respecte a la situació i les línies d'actuació sobre l'occità, aranès a l'Aran, i la llengua de signes catalana.
El conseller de Política Lingüística, F. Xavier Vila, es va reunir amb els membres de la Xarxa Tècnica de Política Lingüística per primer cop des de la creació del Departament en una jornada de treball i debat. La xarxa aplega professionals que treballen en tasques de planificació i gestió lingüística als diversos departaments, contribuint a les polítiques transversals del Departament de Política Lingüística dins de l’Administració de la Generalitat i desplegant els acords de la Comissió Tècnica de Política Lingüística, que integren els secretaris generals de tots els departaments.
En la intervenció que va obrir l’acte, el conseller Vila va qualificar aquest òrgan d’absolutament estratègic per a la llengua alhora que va valorar, davant dels tècnics participants, la situació de la llengua que va sintetitzar en quatre punts: diversa, complexa, delicada i reversible. També va analitzar les polítiques dels darrers anys quant a l’ús del català a l’administració i va destacar el paper que, en la conjuntura actual, ha de tenir la Xarxa Tècnica de Política Lingüística. Per Vila, cal que els tècnics aprofitin la capacitat de disposar d’una conselleria centrada en la Política Lingüística per reforçar la seva acció a tots els departaments. “Sou la garantia de la vehiculació de les polítiques lingüístiques a cada departament”, va dir als assistents.
Per fer front a aquests desafiaments, el document detalla cinc grans objectius: incrementar el coneixement social de la llengua, fer fàcil l'ús del català, garantir el català com la llengua d'ús normal de les institucions del país, incentivar el compromís amb la llengua per generar acords, estendre actituds positives i implantar hàbits d'ús favorables al català, i garantir els recursos humans i materials necessaris per assegurar l'èxit d'aquestes polítiques.
Respecte a la llengua de signes catalana (LSC), es prioritza la millora de l'abast i les eines de formació, emmarcant-les en els nivells del Marc Europeu tant en la docència com en l'acreditació, augmentar la difusió de la llengua més enllà de la comunitat sorda i sordcega, i també potenciar la recerca en LSC.
Oficina de Català de Montmeló del Consorci per a la Normalització Lingüística: