Durant la ballada de sardanes de la Patrona, es retrà homenatge a Sigfrid Galvany i a Joan Lázaro
Dintre dels actes programats per celebrar la Festa de la Patrona, el pròxim 15 d'agost a les 20:00, a la plaça de la Vila, tindrà lloc una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Mediterrània. La ballada de sardanes és una activitat clau en la programació dels esdeveniments de la Patrona, però en aquesta ocasió adopta un significat especial, ja que la Comissió de l'Aplec de la Sardana dedica la ballada als reconeguts compositors Sigfrid Galbany i Joan Lázaro, morts recentment.
Sigfrid Galbany i Abril
Natural de Cabrils (1936), de ben jove va començar a estudiar teoria de solfeig i piano amb Elvira Rigau, filla del compositor de sardanes Pere Rigau, fundador de la cobla de Montgrins, amb qui anys més tard va mantenir una llarga relació professional i d'amistat. La seva primera sardana, "Enyorances", la va compondre amb només quinze anys.
Des d'aleshores, de les seves mans van sortir més de 150 composicions, entre sardanes, havaneres, peces religioses i d'altres cançons, algunes instrumentades per cobla i d'altres per piano.
La cobla de Girona li va estrenar la seva primera sardana l'any 1973. L'any 1999 va gravar el seu primer CD "Sardanes". La seva sardana "Cap d'Any a Tossa" va quedar guanyadora de la sardana de l'any 2009, al Palau de Congressos i Exposicions de Perpinyà. Arran d'això, l'Ajuntament de Cabrils va atorgar-li la Creu del Terme, màxim guardó del poble.
Joan Lázaro i Costa
Va néixer a Manresa (1944), ciutat a la qual va estar molt vinculat. Amb quinze anys va entrar a ballar sardanes al grup Flors de Maig i, posteriorment ho va fer al Grup Sardanista Dintre el Bosc, on es va estar dotze temporades.
Va formar-se al Conservatori de Música de Manresa, primer estudiant piano i violí, i més tard en harmonia, contrapunt i fuga amb el mestre Josep Puig. L'any 1983 estrenà la seva primera sardana, amb el nom de "Moixament" però algunes de les més conegudes són "Capital del cava", "El canó de Palamós" o "L'Aplec de Súria".
La seva gran aportació en el camp de la composició de sardanes deixa 184 peces registrades i estrenades. També va ser una figura molt coneguda arreu del país per la seva presència en aplecs i trobades. Així ho va fer en el IX Aplec de Montmeló que va tenir lloc el passat 21 d'abril, on a més de comptar amb la seva assistència es va estrenar la sardana "Poca Feina", de la seva autoria.