Articles d'opinió dels grups polítics | Crònica 75 - Març 2024
Espai d'opinió de caràcter bimensual, reservat a les quatre formacions polítiques que en les eleccions Municipals del 28 de maig de 2023, han obtingut representació al consistori de l'Ajuntament de Montmeló.
PSC | La participació ciutadana a Montmeló: un compromís en marxa
Des del PSC a Montmeló, tenim un ferm compromís amb la participació ciutadana. Creiem que la implicació dels veïns i veïnes en la presa de decisions és fonamental per a construir un municipi més just, transparent i democràtic.
En aquest sentit, hem impulsat diversos projectes per a fomentar la participació ciutadana, com ara la creació del Consell de Poble, un espai de debat i reflexió on s'aborden temes d'interès general per al municipi. També hem impulsat processos per a consensuar les reformes d'espais públics del municipi. Exemples d'això són les reformes del Parc del Sant Crist i la Plaça Constitució, dos projectes ideats per la ciutadania i que avui ja són una realitat.
Enguany, posem en marxa una nova edició dels pressupostos participatius. Com a veïns i veïnes de Montmeló, tenim l'oportunitat de convertir-nos en protagonistes del nostre futur. Els Pressupostos Participatius són una eina que ens permet decidir en què es vol invertir una part del pressupost municipal.
En aquesta edició, destinem 100.000 euros. Tots els veïns i veïnes podem proposar i votar accions que transformaran el nostre poble en un espai més pròxim, més just i més sostenible.
Imaginem un Montmeló amb carrers més amables, equipaments moderns i programes socials que donin resposta a les necessitats de tots i totes. Tenim el poder de fer-ho realitat!
A banda, també encetem un nou procés participatiu per a decidir el nom de la plaça que hi ha al costat de l'antiga estació. Els veïns i veïnes podrem escollir entre 6 dones històriques i referents en àmbits molt diferents, totes elles mereixedores de posar-li nom a un espai del nostre municipi. Amb aquest pas comencem una tasca que considerem necessària: pal·liar la diferència entre espais amb nom d'homes i espais amb nom de dona. Si volem ser una societat igualitària, cal donar referencialitat a més dones.
D'aquests dos processos participatius trobareu tota la informació al web municipal www.montmelo.cat.
El nostre objectiu és que la participació ciutadana sigui un element central en la gestió municipal. Volem que tots els veïns i veïnes de Montmeló se sentin part important del projecte comú i puguin aportar les seves idees i propostes per a construir un futur millor per al nostre municipi.
Per això, convidem a tota la ciutadania a participar en els projectes de participació ciutadana en curs. La vostra opinió és important per a nosaltres.
Canviem Montmeló| Anades i vingudes d’un documental esbiaixat
Si es parla de la història recent de Montmeló, s’ha de tenir en compte a tots aquells i aquelles que van venir d’arreu d’Espanya, entre els anys 50 i 70 del segle XX. A totes aquelles persones que un dia van haver de deixar-ho tot per anar a un poble desconegut a buscar-se la vida.
Es per això que el darrer documental de l’Ajuntament de Montmeló, “Vinguts d’arreu”, prometia ser un treball històric/periodístic on s’expliqués com va ser aquella experiència per a molts montmelonins i montmelonines. Però, tenint en compte tots el recursos que tenim al poble, com per exemple el Centre d’Estudis de Montmeló, aquest film ha quedat empobrit a nivell històric. S’han trobat a faltar moltes qüestions, des de les més simples com és el propi context històric, fins a les més complexes com els moviments obrers o fins i tot les dones.
S’entén que als testimonis que hi apareixen, poder venir a Montmeló els va resultar un experiència positiva. Però i a la resta?
Si més no, quan es fa una investigació històrica s’ha de tenir en compte tots els participants, així com tots els escenaris possibles. Es per això, que s’ha trobat a faltar totes aquelles persones que no ho van tenir “fàcil” i mostrar una realitat més propera. A més a més, després de visualitzar el documental, han sorgit un seguit de dubtes: On són els orígens minoritaris? On són les persones sense càrrecs públics? On són els patrons que els van donar feina? I els que van promoure la industrialització? On és la pagesia de Montmeló? Com ho van viure? Quins impactes socials i mediambientals va tenir la sobrepoblació? Totes les experiències migratòries van ser positives?
S’agraeix la voluntat de fer un documental sobre la història de Montmeló tenint present una part molt important d’aquesta: la migració de tots i totes aquelles que avui en dia són montmelonins i montmelonines. Gràcies a ells/elles, Montmeló ha crescut en molts aspectes. Però trobem mancances profundes, no sabem si intencionades o involuntàries, en l’execució d’aquest documental. El que podia haver estat una recerca i divulgació històrica extraordinària, s’ha quedat en unes entrevistes parcials, esbiaixades i poc representatives.
Des de Canviem Montmeló volem que s’escolti la veu i l’opinió de totes les persones vingudes d’arreu!
Telèfon - whatsapp - telegram: 622547830 | Bústia: canviemmontmelo@gmail.com | Xarxes socials: @canviemmontmelo
Fem | Març: mes de reivindicacions i lluites de les Dones a Montmeló
Montmeló, un poble amb una història rica i variada, ha vist el paper de les dones canviar dràsticament al llarg del temps. Des dels seus inicis fins a l'actualitat, les dones han estat agents de canvi, lluitant per la seva igualtat i reconeixement en tots els àmbits de la vida, incloent-hi l'àmbit laboral. Aquesta transformació ha estat marcada per reivindicacions, lluites constants i una crida persistent per la igualtat de gènere.
És sabut per tots que en temps passats, les dones eren sovint relegades a rols domèstics i no se'ls permetia participar plenament en l'esfera pública o en el món laboral. Les seves veus eren silenciades, i les seves capacitats i talents, ignorats. Tot i això, per sort, moltes dones valentes, van desafiar aquestes normes socials i van començar a exigir els seus drets. Des de treballadores agrícoles fins a intel·lectuals, van lluitar per la seva participació en la vida econòmica i social del poble.
Malgrat tot, avui en dia continuen lluitant per la seva igualtat i reconeixement en el món laboral. Una de les principals qüestions a les quals s'enfronten és la bretxa salarial, que persisteix malgrat les lluites passades i les polítiques d'igualtat de gènere implementades.
El Dia Internacional de la Dona commemora la lluita de les dones per la seva participació, juntament amb els homes, en l'àmbit laboral i, per tant, pel dret a la independència econòmica.
A Montmeló, aquest dia no només hauria de ser una celebració, sinó també una oportunitat per reflexionar sobre els desafiaments que encara enfronten les dones avui en dia i per renovar el compromís amb la igualtat de gènere.
Reivindiquem la igualtat de tots els drets humans de les dones en relació amb els homes: dret al treball, dret a la coeducació, dret a una corresponsabilitat efectiva i paritària, drets sexuals i reproductius, dret a la salut, dret a la presa de decisions, dret a una societat lliure de violències masclistes.
El temps ha passat, però, malauradament, cal que seguim en la lluita per la llibertat, la igualtat, la justícia i la no discriminació, exclusió o explotació de les dones pel fet de ser-ho. Tinguem-ho present els 365 dies de cada any.
Junts | Junts i a totes
Com cada any, el mes de març ha començat amb els actes de commemoració del Dia Internacional de la Dona. En aquest sentit, des de Junts per Montmeló volem donar les gràcies a les dones que vau participar al nostre segon sopar-col·loqui de dones, que enguany ha comptat amb la presència de la reconeguda periodista i escriptora catalana Pilar Rahola. Un agraïment que també fem extensiu a aquelles dones i homes que, un any més, al nostre poble i arreu del país, s’han mobilitzat pels drets de les dones.
Però aquest mes de març també serà recordat per l’acord assolit al Congrés dels Diputats sobre l’amnistia, després que Junts per Catalunya refermés la seva posició al respecte, i per la convocatòria anticipada d’eleccions al Parlament de Catalunya, fruit del fracàs del govern d’Esquerra en les negociacions del pressupost de la Generalitat per al 2024. Així doncs, venen unes setmanes de molta feina per organitzar un equip potent i guanyar la confiança de la ciutadania de Catalunya a les eleccions del 12 de maig. I Junts no fallarem, amb el president Puigdemont anirem a totes. Perquè un país millor és possible i els catalans ens mereixem un govern amb les idees clares, capaç de liderar els principals reptes que tenim.
I a nivell de poble, continuarem treballant de valent malgrat els intents del govern municipal de silenciar qualsevol fet no tutelat per la seva majoria absoluta. Aquest mes de març, amb el focus posat en el Pla de Mobilitat de Montmeló, al qual ja hem presentat les nostres propostes per a un Montmeló millor connectat, més ordenat i que tingui més cura del medi ambient. Perquè no creiem que fórmules que s’han demostrat ineficaces per a gestionar la mobilitat, com el model d’Ada Colau i Jaume Collboni a Barcelona, hagin de ser el model que adopti el nostre poble. A Junts creiem en l’equilibri entre la mobilitat a peu, en transport públic i el vehicle privat. Per això advoquem per millorar voreres i eliminar barreres arquitectòniques, sense perdre places d’aparcament; per això reclamem més freqüència de trens R8 i de la línia d’autobús; per això volem potenciar els espais verds urbans i periurbans.
Tant a Montmeló com al conjunt del país, Junts hi som per fer política amb tota l’ambició i tot el rigor. L’espai polític que representem, que és el nervi central del país, és més necessari que mai. Així doncs, un cop més, per Montmeló i per Catalunya, seguim. Bona Setmana Santa!